Hoppa till sidans innehåll

Junior VM i casting 2019, en succésaga på många olika sätt!

22 JUL 2019 18:44
Glädje, gemenskap och beslutsamhet blev nyckeln till framgång.
  • Uppdaterad: 22 JUL 2019 18:44

För ungefär sju månader sedan startade äventyret mot junior VM i casting. Ett äventyr som skulle ge ett antal ungdomar chansen att få resa ut i världen för att träffa vänner, utforska och såklart tävla i ett världsmästerskap. 

Under månaderna som gått har vi hunnit med massor av olika saker. Vi har tränat kastteknik, tävlat, gjort roliga saker och verkligen lärt känna varandra. 

16 Juli var det dags för den uttagna gruppen att bege sig mot Schweiz och junior VM. 

Resan till Schweiz gick bra och vi anlände till Grächen 17 juli under kvällen där vi åt middag tillsammans med övriga länder. Tävlingarna drog igång 19 juli, och vi hade därför god tid på oss att förbereda oss och njuta av dom vackra bergen och landskapet. 

Efter en äventrylig bergsbestigning och fiske var dagen som alla väntat på äntligen här, det var dags för tävling. På schemat stod Fluga Precision, Haspel Arenberg och Fluga Längd Enhands. I fluga precision imponerade Mariell Bengtsson och Isak Jansson, båda gjorde personbästa, otroligt roligt att se deras fina teknik och känsla.

När det var dags för Haspel Arenberg fortsatte ungdomarna med att göra PB på tävling, Tyra Vestin som landade på 72 poäng med en snopen helbom, ett stårlande resultat för att vara på sitt första VM. Även Mathias Hamrin imponerade med sina 80 poäng. Isak Jansson kastade som han aldrig gjort något annat, även han fick ett bra resultat med 62 poäng. Grattis till det!

Dagen skulle avslutas med Fluga Längd Enhands, Isak och Mariell som var dom enda från sverige som kastade denna gren laddade upp. Mariell var först ut, hon kastade lugnt och kontrollerat. Efter många bra kast fick hon till ett strålande kast, jag vågade nästan inte säga det till Mariell men jag kände på mig att det skulle räcka till final. Och visst gjorde det, det. En andra plats i kvalet på 42, 93 meter.

Isak Jansson fick även han till bra kast, Isak hade tyvärr lite otur med en trasslande lina. Men med sina 36 meter ska han vara nöjd. 

Finalen närmade sig för Mariell och hon var skrämmande lugn. Jag frågade henne om hon var nervös. Hon svarade - Nej det är väl bara gå in och kasta iväg så långt jag kan. Bra inställning. Vi gick fram till podiet och signalen för starten gick. Helt vindstilla på tävlingsbanan gjorde finalen till en spännande avslutning. Efter slutsignalen visste både jag och Mariell att hon kastat långt. Men hur långt, det var frågan. Alla var super jämna. Skulle det bli medalj? På banan bredvid kastade Kamila från Polen och vi såg båda att hon var en bit före. 

En nervös väntan, men tillslut var resultat klart. Med 30 cm marginal vann Mariell silvret på 40 meter och 90 cm. Tredjeplatsen gick till Slovakien och Vanessa. Vinnare av guldet blev Kamila på 42, 21 meter.  Glädjen var totalt!  En medalj till Sverige, den skönaste känslan att vinna som ett lag. Tillsammans blev det möjligt. 

Efter första tävlingsdagen var det dags att knyta ihop säcken med dom två avslutande grenarna. Haspel Precision och Haspel Längd Enhands. Gustav Yxell som inte riktigt fick till det på Haspel Arenberg fick revanch i Haspel Precision och kastade tillslut 55 poäng efter en del små missar, en riktig talang som har alla möjlighter i världen att ta VM medalj i gren 3 och 4. 

Joel Svensson skulle även han få göra ett riktigt fint resultat och varför inte bara gå in och göra det i Haspel Längd Enhands, 52,59 meter. Med den glädjen efter det kastet kunde svenska laget stolta och glada packa ihop spöna för detta år. 

Jag som förbundskapten och aktiv kastare har lärt mig otroligt mycket från dessa ungdomar. Hur väl dom hanterade hela situationen med att stå på ett VM och på denna stora tävling kasta det bästa dom gjort under hela året. Det kallar jag fokus och vilja. Man kunde se i deras ögon hur lusten att vilja bli bättre till nästa år växte ju längre tävlingen pågick. Alla är vi olika och visst blev det en del besvikelse och tårar men glädjen att lyckas i andra grenar och att se sina vänner lyckas blev den starkaste känslan. 

Under dom åtta dagar vi varit tillsammans har vi skrattat och gråtit. Skrattat över glömda rullar och brutna spön. Skrattat över lyckade resultat och trassliga linor. Skrattat av trötthet efter långa dagar på tävlingen. Vi har gråtit av besvikelse, gråtit av ilska men även gråtit av lycka. Allt detta har vi gjort tillsammans. 

Jag tycker denna resa har varit en stark upplevelse på många sätt, jag känner mig inspirerad och glad.

Att få vara en del av den glädje sporten ger men även den glädje man känner när man står vid en sjö med ett flugspö i handen någonstans i bergen i vackra Schweiz och kämpar med en färgsprakande regnbåge är en fantastisk känsla. 

Tack till alla som varit en del av denna framgång och som gjort detta möjligt!

Nu siktar vi ännu en gång mot nya höjder, många spännande tävlingar fram över. NM i flugkastning och VM i casting för seniorer till exempel. 

Sveriges Juniorlandslag i Casting 2019

Mareill Bengtsson Laxen SFK

Isak Jansson Laxen SFK

Joel Svensson Laxen SFK

Gustav Yxell Laxen SFK

Tyra Vestin Storöringen SFK

Mathias Hamrin Storöringen SFK

Leli Bengtsson Ledare

Marcus Falheim Ledare

Jan Sjöholm Ledare

Sara Tjälldén Förbundskapten

 

Skribent: Sara Tjällden
Epost: Adressen Gömd

Idrottslyftet

 

Städa Sverige

 


 sisu_logga_507bda15ddf2b323a1000017

 

RF

 

icsf_logo_200

 

 

SM-veckan 2013

 

 

Facebook-Icon

Har du en nyhet om casting eller flugkastning? Skriv till This is a mailto link!

Postadress:
Svenska Castingförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996513, +4686996000
E-post: This is a mailto link